Jeg fikk hjelp

05 - Valdres-gluggen, 17. June 1988.


Slik foregår behandlingen av pasientene som oftest. Halvard Nordfjæran (til venstre) viser hvordan han holder på Erik fra Etnedal. Mer hokuspokus er det ikke.


- Jeg har skadet begge beina og armene mine flere ganger opp gjennom årene. Dette har ført til store smerter, som det har vært vanskelig å bli kvitt. Men behandlingene hos Halvard Nordfjæran har hjulpet meg. Jeg var veldig skeptisk til denne behandlingsformen, men det hjalp. Nå har jeg vært nesten smertefri i halvannet år. Jeg vet ikke om jeg forstår det som foregår, men jeg aksepterer det.

Erik fra Etnedal forteller dette. I 1986 var han til behandling hos Halvard Nordfjæran på Bjørgo for smerter i kne og arm. Kneet har han skadet flere ganger i løpet av 30 år. Dette har ført til problemer med stivhet og vann i kneet. Bøying førte til veldige smerter. Smertene tiltok med årene. Det ble verre og verre. Erik gikk til legebehandling for kneet, og fikk mange fysikalske behandlinger. Dette hjalp en god del, men plagene kom tilbake etter en stund.

For noen år siden falt Erik ned fra et tak og skadet armen og skulderen. Det førte til at han ble stiv og fikk store smerter. Også for dette var han til legebehandling og fikk fysikalsk hjelp. Det samme skjedde her, smertene ble lindret, men kom tilbake når han belastet armen og skulderen litt.

Gjennom venner og kjente fikk han høre om Halvard Nordfjæran.

- Jeg hadde vært borti en gammel skogsarbeider som hadde varme hender. Men jeg følte uvilje mot å reise til Nordfjæran. Egentlig angret jeg da jeg la i veg første gangen.
Men Erik hadde smerter og derfor kom han tilbake til Nordfjæran flere ganger. Det var først etter tredje gangen at han merket forandring.

- Jeg ble overrasket. Plutselig fikk jeg en god og varm følelse i kroppen. Smertene ble svakere. Etter det ble jeg bare bedre og bedre. Derfor tok jeg til sammen seks behandlinger. Helt fri for plager er jeg ikke. Jeg merker at det ennå er noe der ved hard belastning. Men framgangen var stor. Nå har jeg ikke smerter hele tiden og derfor synes jeg tilstanden er til å leve med. Jeg kan ikke skjønne annet enn at behandlingene til Nordfjæran hjalp. Smertene har ikke kommet tilbake, slik de gjorde tidligere.

Jeg forstår at folk er skeptiske til slik behandling som Nordfjæran driver med men jeg aksepterer det nå. Når man blir bedre må man da tro på det som skjer?

Jeg velger å stå frem og fortelle om mine opplevelser fordi jeg har fått hjelp. Jeg synes det er naturlig å prøve denne behandlingen når men ikke får hjelp andre steder. Det er i alle fall ikke farlig å prøve. Jeg fikk heller ikke noe løfte om hjelp før behandlingen begynte, forteller Ole.

Back to Top